Інформація щодо медичних оглядів школярів

Шановні батьки!

Напередодні навчального року завжди актуальною єінформація щодо медичних оглядів школярів.Яку довідку надавати? До яких лікарів звертатись? На ці та інші запитання відповідь у цій статті.
Порядок та періодичність обов'язкових медичних профілактичних оглядів учнів загальноосвітніх навчальних закладів затверджена Наказом МОЗ України від 16.08.2010 № 682«Про удосконалення медичного обслуговування учнів загальноосвітніх навчальних закладів».
Саме цим наказом визначено, що огляд вузькими спеціалістами (дитячий хірург, ортопед, офтальмолог, стоматолог, ендокринолог та інші) проводиться для дітей віком 6, 11, 14-17 років, для дітей 7-10, 12-13 років досить огляду сімейного лікаря, який зробить висновок про стан здоров’я дитини. У будь-якому випадку огляд слід розпочати з відвідування сімейного лікаря, який визначить необхідність додаткового обстеження та перевірить наявність обов’язкових профілактичних щеплень.
Нагадаємо, що довідка про стан здоров'я школяра дійсна протягом одного календарного року та не прив'язана до 1 вересня, оскільки вищезазначеним наказом визначено проведення профілактичного медичного огляду дитини протягом року в присутності батьківузакладі охорони здоров’я.
Такожпід час медогляду дітям та батькам пропонують пройти анкетування, метою якого є виявлення факторів ризику алкогольних та наркотичних проблем.
Усімейних амбулаторіях міста здійснюється скринінг дітей на предмет виявлення інфекційних і паразитарних захворювань, проводиться проба Руф'є для забезпечення медико-педагогічного контролю за фізичним вихованням учнів, у разі необхідності - одразудаєтьсянаправлення на консультацію фахівцявузького профілю, на додаткові діагностичні обстеження.
Урезультаті обстеження учням видається довідка затвердженої форми (№ 086-1/о, «Довідка учня загальноосвітнього навчального закладу про результати обов’язкового медичного огляду»), у якій обов'язково зазначається висновок лікаря загальної практики – сімейної медицини, а також відповідно до вікових груп школярів висновок профільних лікарів-спеціалістів.
Медики застерігають:без належної уваги дорослих за роки навчання в школі у дітей у 2,3 рази може зрости частота порушень гостроти зору, у 1,4 рази – порушення постави, у 3,8 рази частіше діагностується сколіоз, а також підвищується ризик захворіти на серцево-судинні недуги.
Що стосується оглядів дітей лікарями саме до 1 вересня, то такий огляд має на метісвоєчасне виявлення інфекційних хворих, попередження заносу та розповсюдження інфекційних захворювань у дитячих колективах, зокрема педикульозу, корости, гострих кишкових інфекцій, інфекцій шкіри тощо. Такий огляд проводиться не пізніше, ніж за 5 днів до початку навчання в школі. Для зручності дітей і батьків, а також з метою уникнення контакту з хворими в приміщенні амбулаторій мобільні бригади медичних працівників будуть проводити прийом у медичних кабінетах шкіл. Для попередження черг і довгого очікування педагоги складуть відповідні графіки, які будуть розміщені в мережі Інтернет та на сайтах закладів.
У разі виникнення додаткових питань щодо медичних оглядів ви можете звернутися за консультацією до Відділу охорони здоров’я Чугуївської міської ради за тел. 2-35-03 (Рєзанова Вікторія Вікторівна) з понедіка по п’ятницю з 08.00 до 17.00.
БУДЬТЕ ЗДОРОВІ!
Кiлькiсть переглядiв: 113